Search
IN THE LOOP

Get social with IINTREPID

 

Editor's Weekly Pick

The Chicken Point Cabin in Coeur d'Alene 

EVENT :: EXHIBITION :: FESTIVAL

LONDON :: OCTOBER 2013 - JANUARY 30, 2014

NEW YORK :: MAY 16-19, 2014

MIAMI:: JUNE 19-22, 2014

Our Gadget Crush

The Stir Kinetic Desk


SUBSCRIBE
This form does not yet contain any fields.
    « La Belle Époque :: The Dream Hotel :: New-York | Main | Yogi's Den :: The M11 House :: Ho Chi Minh City »
    Thursday
    Aug022012

    An Eclectic Design Odyssey :: Google New HQ :: London

    One of Europe’s leading interior design and architecture studios PENSON has delivered Google’s new super HQ at Central Saint Giles, Covent Garden, London. The 160,000sq.ft HQ covers an amazing variation of floors including the Main Reception, a Lala Library, Gymnasium, Cafés & Restaurants, a Town Hall and many other trinkets all with long reaching panoramic views of London’s skyscape. It’s simply awesome.

    CSG brings Google’s sales and other departments nearer to their clients. This interior is at the opposite end of the spectrum to PENSON’s other recent release of the Google Engineering HQ at Victoria, which incidentally caused quite a stir globally for its visual affair with the “Space Odyssey’s” and “Starship Enterprise’s” of this world. CSG is a hybrid version of a London Townhouse, with things like woolly living rooms or granny flat floors with roof top gardens at its pinnacle.

    The space is “eco-massive” too. It is a few pegs short of LEED Platinum. It uses a very high content of reclaimed or recycled materials to great effect and complies with Google’s own Red List, which is highly tuned towards removing all of the nasty ingredients in materials through the use of many water based products. The space even smells healthy. Timber floor boards, with Eco plywood perimeters and tooth converging floor finishes together will age with time, which is another shrewd aspect showing that PENSON has specified the space to improve with age and use to develop its own patina.

    The allotments are something that we’ve not heard of before in offices. Well, especially on a ninth floor level. However these are little mini tubs, made from certified IPE timber which will age from a deep rich colour to a silvery maintenance free finish in time. Googlers have put their name onto a waiting list to get their allotment. Rules are rules, so if someone doesn’t maintain their allotment they will be removed and the next person on the waiting list gets their chance. Its brilliant using root vegetables and herbs as a past-time at work whilst aiding internal collaboration. Who will win this year’s largest marrow contest we wonder?

    The Secret Gardens are also amazing. These are little private boothsin a sun trapped balcony space, which create a special looking, yet densely seated area for those commercials. The booths seat one to four Googlers with a real box hedge wall to create privacy and to act as a wind/sun shield. Googlers will be competing to work in this space on their laptops on Google’s wireless.

    The Secret Gardens are accessed from the main café space through little concealed garden gates. They also connect with Google Park, which is a huge garden area also on a sun-trapped balcony. The café again looks non-commercial; it sucks in sky blue from above via water based paint to ceilings, draws in light and fun atmospheres from the park outside. It adopts a kind of “granny flat” retro, come dated feel which is surrounded by real hedge against the backdrop of London. It’s a fantastic space.

    Of course the journey continues. The Google Green is an interior space which looks out across the Secret Gardens and joins the café, Town hall and small desking area. This space is flexible, as it can be used for “All Hands” meetings, one-to-one slouching in cool Moroso couches, or can be used to entertain large groups of Town Hall guests whilst on their lunch or coffee breaks. Flexibility is also something that this space reveals across the board.

    The Town hall has a capacity to showcase two hundred guests in a fully velvet curtained hall, with open exposed ceilings, a massive Video Wall, amazing acoustics and hi-fi capabilities. This space has been placed in the heart of the floor connecting to the Main Reception with a gallery of artwork and trinkets. Glittery walls splashing huge Union Jacks also help to celebrate the UK whilst adding an economical finish that looks amazing whilst being water based.

    So all in all how can you describe this space? No one has yet come up with a single word that sums it up fairly. Actually very few people can even begin to think of any potential words since it is such a mixture of eclectic ideas, touches of magic, personalisation and design based around how humans can work. How do we even begin to label a space that has a reclaimed Jet Fighter ejection seat at one end and Secret Gardens at the other?

    Lee Penson founder of PENSON says “it’s all about human beings and that’s it! Think sunken snugs, comfort, fun, comfy slippers, squishy carpets, cushions, daybeds, nice fresh food, gardening, vegetables, health, visual stimulation, relaxation, exercise, fresh air & you’ll get what its all about as HQ. Think efficient spaces for efficient Googlers wrapped up into a commercial property solution that ticks all of the fun & practical boxes. Its commercialism is there for all organisations to see that the Google stereotype is not in throwing money at it, it’s about designing your heart out with a “normalish budget”.

    Google HQ in London.

    Designed by Penson

    Where: London, UK.

    References (4)

    References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.
    • Response
      Response: www.assocsp.it
      I was slightly miffed by the inclusion of Aol. and My Minor Pony but to the complete, i suppose th is is actually a wonderful spherical up of a number of th is 12 months is ideal and worst layout work.
    • Response
      Response: pduyndeI
      An Eclectic Design Odyssey :: Google New HQ :: London - Life in Style - Home
    • Response
      An Eclectic Design Odyssey :: Google New HQ :: London - Life in Style - Home
    • Response
      An Eclectic Design Odyssey :: Google New HQ :: London - Life in Style - Home

    Reader Comments

    There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

    PostPost a New Comment

    Enter your information below to add a new comment.

    My response is on my own website »
    Author Email (optional):
    Author URL (optional):
    Post:
     
    All HTML will be escaped. Hyperlinks will be created for URLs automatically.